Remove this ad
avatar

adi4ka

Разумът може да заблуждава

Posts: 1,758

А бяха други времена

Lead

Jul 10 05 9:28 PM

Tags : :

Противозачатъчните хапчета.
Един от най-предпочитаните методи за предпазване през последните десетилетия. Всеки ден се взема по едно драже, като в случай на “забравяне” не бива да са минали повече от 12 часа от времето, по което е трябвало да се изпие хапчето.
Предимства: Двойката може да се отдава на всякакви любовни игри, без да се тревожи. Подходящи са за срамежливите тийнейджъри, които се притесняват да ползват презерватив. Освен това хапчетата помагат при проблеми с акнето. Купуването им не е проблем, а евентуалните пропуски лесно се компенсират – хапчето може да се глътне и с няколко часа закъснение.
Недостатъци: Не се препоръчва вземането им от момичета на възраст под 16 години. Могат да се получат неблагоприятни странични ефекти, като смущения в менструалния цикъл, сърбежи, повишаване на кръвното налягане, наддаване на тегло. В случай на силни повръщания и разтройства степента на сигурност при предпазването силно намалява. Хапчетата в никакъв случай не предпазват от венерически болести и СПИН.
Спиралата
Тя е приспособление, което се поставя от специалист – гинеколог. Според модела и индивидуалната поносимост тя може да се ползва от три до пет години.
Предимства: Действа почти толкова сигурно, колкото и противозачатъчните хапчета.
Недостатъци: Може да предизвика кървене, при някой жени води до възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби. В отделни случаи се получават спазми в областта на корема. Спиралата се препоръчва за жени, които вече са раждали.
Quote    Reply   
Remove this ad
Remove this ad
avatar

8925511

Мъдрият отстъпва на всички

Posts: 223

#1 [url]

Jul 3 06 4:12 PM

Противозачатъчните хапчета имат и други минуси. Много често се получава по-високо окосмяване. Това се дължи на принципа, на който лежат те. Засилват мъжките хормони в женския организъм. Трябва наистина да се взимат редовно, защото само 1 пропуск може да е фатален. В младият организъм (на момичета, които до сега не са разждали) могат да настъпят проблеми в бъдеще. Въпреки това, ако сте избрали този метод, за да се предпазвате, говорете със специалист, за да ви препоръча най-доброто за вас.

Противозачатъчните хапчета всъщност биват 2 вида. Тези, за които писах досега и за които писа и Адичка, се причисляват към хапчета за планирана контрацепция. Съществуват хапчета за спешна контрацепция. Използват се до 72часа след секс, когато е пропуснато хапче, презервативът се е скъсал или некоя друга ситуация, криеща риск от забременяване.
Postinor Duo представляват 2 хапченца. 12часа след като се вземе 1вото, трябва да вземете и второто.

Спиралата (също не е подходяща за девойки) играе роля на преградна стена на матката. Пречи да се развие ембрион ( -> бебе). Трябва да се има предвид, че матката може да отхвърли спиралата и да настъпят междуменструални кръвотечения. Спиралата създава предпоставки за извънматочна бременност и за някои инфекции. Менструациите стават по-силни при употреба на спирала. Сигурността, която предлага този метод, против забременяване е 98%.

Има и други методи за предпазване от нежелана бременност. Кондомите (презервативите) предлагат най-добро предпазване от болести, предавани по полов път, затова са най-разпространения метод пред другите контрацептиви. Нарича се още двоен метод, защото осигурява двойно предпазване - едновременно от бременност и инфекция.

Друг бариерен метод се осъществява с помощта на диафрагмите и цервикалните шапки. Те се използват в комбинация със спермициден крем или гел. Диафрагмата трябва да се постави от лекар. Тя предотвратява проникване на сперма до яйцеклетката. Може да бъде оставена в тялото на жената до 6 часа, но никога за повече от 24 часа, поради риск от натряване (токсичен шок).


Вагиналните спермициди са под формата на крем, пяна, филм, свещички или таблетки. Тези продукти съдържат химикал убиващ сперматозоидите. Водят се спорове относно ефективността на този вид конрацептиви. Жените, които избират този метод за защита, трябва много точно да следват указанията за употреба на съответния продукт.


Възможно е да се намали вероятността от забременяване, като се използват естествени методи на контрацепция като се контролира температурата на тялото и състоянието на цервикалния мукус, с показания за време, с висок риск, през което не се препоръчва да се прави секс. Използването на тези методи не е достатъчно благонадежно. Ако се използва, основно само този методза за контрацепция има висок процент на неуспех даже при добре мотивираните жени. По-рядко се използва т.н. календарен метод, защото е много несигурен, особено акто цикълът на жената варира значително. При този метод от менструалния цикъл с най-малка продължителност се изважда 18 и се получава денят, след който е възможно забременяване. От менструалния цикъл с най-голяма продължителност се изважда 11 и се получава денят, след който не е възможно забременяването. Например, продължителността на менструалните цикли варират от 25 до 28 дни. Изчислението е: 25-18=7 и 28-11=17. Следователно, от 7 до 17 дни от началото на менструалния цикъл забременяването е възможно и трябва да се използуват предпазни методи.

И понастоящем най-често прилаганият метод е този на прекъснатия полов акт /прекъснат коитус. Това означава, че вашия партньор контролира еякулацията си. За съжаление, той никак не е надежден.


Nothing's gonna change my love for you, you ought to know by now how much I love you!!!The world may change my whole life too but nothing’s gonna change my love for you!!!

Quote    Reply   
Add Reply

Quick Reply

bbcode help